وب اپلیکیشن (Progressive Web Application ) که با نام وب اپ (Web App)، یا PWA شناخته میشوند نرمافزارهایی هستند که با استفاده از مرورگر وب مورد استفاده قرار میگیرند.
فناوری وب اپلیکشن توسط شرکت گوگل و از اوایل سال 2015 معرفی گردید.
وب اپلیکیشن، وب سایتی است که از فناوری های مدرن و جدید وب استفاده می کند اما ظاهر و کارکرد آن شبیه یک اپلیکیشن معمولی می باشد.
این برنامهها بدون محدودیت مکان و زمان در دسترس هستند.
برای طراحی وب اپلیکیشنها معمولا از زبانهای برنامهنویسی مانند HTML، CSS، JavaScript و php استفاده میشود و به وسیله آنها با سرور ارتباط برقرار کرده و اطلاعات را ارسال و دریافت کنند.
برای مثال، دریافت سفارشات آنلاین، وب اپلیکیشن فروشگاه آنلاین و سیستمهای مدیریت محتوای وب از جمله وب اپلیکیشنهای معروف هستند.
برنامه های کاربردی وب دارای چندین مزیت هستند، تقریباً همه شرکت های بزرگ از آنها به عنوان بخشی از پیشنهادات کاربران خود استفاده می کنند. در اینجا برخی از رایج ترین مزایای مرتبط با برنامه های وب آورده شده است.
دسترسی
برنامه های وب را می توان از همه مرورگرهای وب و در دستگاه های مختلف شخصی و تجاری در دسترس قرار داد. تیمها در مکانهای مختلف میتوانند به اسناد مشترک، سیستمهای مدیریت محتوا و سایر خدمات تجاری از طریق برنامههای کاربردی وب مبتنی بر اشتراک دسترسی داشته باشند.
قابلیت نصب
وب اپلیکیشنها قابلیت اجرا بر روی تمام سیستم عاملهای گوشها و تبلتها را دارند. برای مثال براحتی بر روی سیستمهای اندرویدی و IOS را دارند.
سازگار با مرورگرها
از آنجایی که بستر اصلی اجرای وباپلیکشنها، مروگر اینترنت میباشد قابلیت اجرا بر روی مرورگرهای مختلف را دارا هستند.
کم حجم بودن
به دلیل اینکه هسته اصلی وب اپلیکشنها روی سرور ذخیره میشود دارای حجم بسیار ناچیزی هستند بطوری که میتوان گفت که هیچ حجمی از گوشی یا تبلت را اشغال نمیکنند.
واکنش گرا
از آنجایی که یکی از روش طراحی وب آن است که نرمافزار مورد نظر نمایش مطلوبی در طیف گستردهای از دستگاهها از تلفنهای همراه تا نمایشگر کامپیوترهای رومیزی، داشته باشد یا به عبارتی واکنشگرا باشد، یک اپلیکشن وب نیز دارای این خصوصیت است و در تمامی دستگاهها به خوبی نمایش داده خواهد شد.
سرعت و امنیت
برنامه وب نرم افزاری است که در مرورگر وب شما اجرا می شود. کسب و کارها باید اطلاعات را مبادله کنند و خدمات را از راه دور ارائه دهند. آنها از برنامه های کاربردی وب برای ارتباط راحت و ایمن با مشتریان استفاده می کنند.
توسعه کارآمد
همانطور که توضیح داده شد، فرآیند توسعه برنامه های وب برای مشاغل نسبتاً ساده و مقرون به صرفه است. تیمهای کوچک میتوانند به چرخههای توسعه کوتاه دست یابند و برنامههای کاربردی وب را به روشی کارآمد و مقرون به صرفه برای ساخت برنامههای کامپیوتری تبدیل کنند. علاوه بر این، از آنجایی که نسخه مشابه در تمام مرورگرها و دستگاههای مدرن کار میکند، لازم نیست چندین تکرار مختلف برای چندین پلتفرم ایجاد کنید.
سادگی کاربر
برنامه های وب نیازی به دانلود آنها از سوی کاربران ندارند و دسترسی به آنها را آسان می کند و در عین حال نیاز به نگهداری کاربر نهایی و ظرفیت هارد دیسک را از بین می برد. برنامه های کاربردی وب به طور خودکار نرم افزار و به روز رسانی های امنیتی را دریافت می کنند، به این معنی که همیشه به روز هستند و کمتر در معرض خطر نقض امنیت هستند.
مقیاس پذیری
کسبوکارهایی که از برنامههای وب استفاده میکنند، میتوانند بدون زیرساخت اضافی یا سختافزار پرهزینه، کاربران را در صورت نیاز اضافه کنند. علاوه بر این، اکثریت قریب به اتفاق داده های برنامه های وب در فضای ابری ذخیره می شود، به این معنی که کسب و کار شما نیازی به سرمایه گذاری در ظرفیت ذخیره سازی اضافی برای اجرای برنامه های وب ندارد.
انواع مختلفی از وب اپلیکیشنها وجود دارد. در اینجا برخی از شناخته شده ترین آنها آورده شده است.
وب اپلیکیشنهای همکاری در محل کار
برنامههای وب همکاری در محل کار به اعضای تیم اجازه میدهند به اسناد، تقویمهای مشترک، خدمات پیامرسانی فوری تجاری و سایر ابزارهای سازمانی دسترسی داشته باشند.
وب اپلیکیشنهای تجارت الکترونیک
برنامه های وب تجارت الکترونیک مانند Amazon.com به کاربران امکان می دهد محصولات را به صورت آنلاین مرور، جستجو و پرداخت کنند.
ایمیل وب اپلیکیشنهای
برنامه های ایمیل وب به طور گسترده توسط شرکت ها و کاربران شخصی برای دسترسی به ایمیل های خود استفاده می شود. آنها اغلب شامل سایر ابزارهای ارتباطی مانند پیام رسانی فوری و جلسات ویدیویی هستند.
برنامه های وب بانکداری آنلاین
کاربران تجاری و شخصی به طور گسترده از برنامه های وب بانکداری آنلاین برای دسترسی به حساب های خود و سایر محصولات مالی مانند دریافت انواع وامها استفاده می کنند.
مستندات فنی
میتوانید از برنامههای کاربردی وب برای ایجاد و اشتراکگذاری اسناد فنی مانند کتابچه راهنمای کاربر، راهنمای نحوه کار و مشخصات دستگاه استفاده کنید
وب اپلیکیشنهای دارای معماری سرویس گیرنده-سرور هستند. کد آنها به دو جزء تقسیم می شود - اسکریپت های سمت مشتری و اسکریپت های سمت سرور.
معماری سمت مشتری
اسکریپت سمت سرویس گیرنده با عملکردهای رابط کاربری مانند دکمه ها و جعبه های کشویی سروکار دارد. هنگامی که کاربر نهایی روی پیوند برنامه وب کلیک می کند، مرورگر وب اسکریپت سمت سرویس گیرنده را بارگیری می کند و عناصر گرافیکی و متن را برای تعامل با کاربر ارائه می کند. به عنوان مثال، کاربر می تواند محتوا را بخواند، فیلم تماشا کند یا جزئیات را در فرم تماس پر کند. اقداماتی مانند کلیک کردن بر روی دکمه ارسال به عنوان درخواست مشتری به سرور می رود.
معماری سمت سرور
اسکریپت سمت سرور با پردازش داده ها سروکار دارد. سرور برنامه وب درخواست های مشتری را پردازش کرده و پاسخی را ارسال می کند. درخواستها معمولاً برای دادههای بیشتر یا ویرایش یا ذخیره دادههای جدید هستند. به عنوان مثال، اگر کاربر بر روی دکمه Read More کلیک کند، سرور برنامه وب محتوا را برای کاربر ارسال می کند. اگر کاربر روی دکمه ارسال کلیک کند، سرور برنامه داده های کاربر را در پایگاه داده ذخیره می کند. در برخی موارد، سرور درخواست داده را تکمیل می کند و صفحه کامل HTML را برای مشتری ارسال می کند. به این رندر سمت سرور می گویند.
هنگامی که اینترنت به تازگی اختراع شد، وب سایت ها به طور قابل توجهی عملکرد کمتری نسبت به برنامه های وب داشتند. آنها تنها قادر به ارائه اطلاعات به کاربران از طریق محتوای ثابت بودند. شما باید نرم افزاری با عملکرد پیچیده را نصب و اجرا کنید. برنامه های وب برای پر کردن شکاف بین نرم افزار و سایت های ثابت ساخته شده اند. آنها دارای عملکرد و عناصر تعاملی مانند نرم افزار بودند، اما با استفاده از URL مرورگر وب تحویل داده شدند.
با این حال، فناوری وب از آن زمان به طور قابل توجهی تکامل یافته است. اکثر وب سایت های مدرن در طراحی خود برنامه های وب پیچیده ای هستند.
برنامه بومی یک برنامه کامپیوتری است که به طور خاص برای یک محیط کاربری خاص طراحی شده است. یکی از رایج ترین انواع اپلیکیشن های بومی، اپلیکیشن های موبایل هستند که با استفاده از کدهای برنامه نویسی خاص توسعه یافته اند. بر خلاف برنامه های وب، برنامه های بومی یا تلفن همراه، معمولاً از طریق فروشگاه های برنامه، توسط کاربر در دستگاه تلفن همراه خود دانلود می شوند. برنامههای بومی فقط از طریق دستگاهی قابل دسترسی هستند که با آن دانلود شدهاند و کاربران مسئول دانلود هرگونه بهروزرسانی هستند.
توسعهدهندگان اگر میخواهند در سیستمعاملهایی مانند iOS یا Android در دسترس باشند، باید نسخههای مختلفی از برنامههای تلفن همراه خود را بسازند و اطمینان حاصل کنند که تا حد امکان دسترسی گستردهای دارند. توسعه دهندگان همچنین باید اطمینان حاصل کنند که برنامه های تلفن همراه آنها از استانداردهای فروشگاه برنامه پیروی می کنند یا در خطر رد شدن برنامه های آنها هستند.